Tja, dan ben je terug.
En dan?

Herhaalvaccinaties

Je dacht dat je ervan af was toen je wegging? Even doorbijten nog en je hebt veel langer plezier van je vaccinaties.

Travelers cheques

Ze zijn erg handig tijdens je reis, maar waarschijnlijk heb je er nog wel een paar over bij terugkomst. Wat kun je er het beste mee doen?

Die berg foto's

Wat doe je met die honderden, zo niet duizenden foto's? Maak er een mooi album van!

Herhaalvaccinaties

Dacht je dat je van de prikken verlost was toen je vertrok voor je verre reis? Dat hoeft niet zo te zijn. Als je langer wilt genieten van je vaccinaties, is het verstand om na terugkomst in Nederland herhaalvaccinaties te gaan halen. Informeer hiervoor voor meer informatie bij de GGD of het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering.


Welke vaccinaties heb je nodig voor je op reis gaat?

 

Hepatitus
Een voorbeeld van een vaccinatie die bij terugkomst 'verlengd' kan worden, is die tegen hepatitus A. Een tweede prik bij thuiskomst zorgt ervoor dat je in totaal 10 jaar beschermd bent.

Mantouxtest
Geen vaccinatie, maar een prik die wel aangeraden wordt bij thuiskomst: de Mantouxtest. Hiermee kun je zien of je tijdens je reis geen TBC opgelopen hebt.

Travelers cheques over? Spaarpot bij terugkomst!

Tijdens je reis is het zo nu en dan erg handig om travelers cheques te gebruiken. Als het goed is maak je die natuurlijk niet allemaal op. Maar wat doe je met de rest wanneer je terugkomt? Je kunt er een beetje mee speculeren natuurlijk; je weet nooit of de dollar is waarde gaat stijgen. Op dit moment -met de euro- is dit echter niet zo waarschijnlijk meer. Inruilen dus!

Net als je waarschijnlijk gewend bent uit je reis door Zuid-Amerika, moet je ook in Nederland op zoek gaan naar de bank waarmee je de beste deal kan sluiten. Veel bankmedewerkers weten niet wat ze met travelers cheques aanmoeten en welke commissie ze moeten rekenen. Een foutje van hun kan je een hoop kosten besparen (zoals bij ons het geval was, er werden geen kosten berekend).

Aan de slag met die berg foto's

Natuurlijk maak je achteraf een mooi fotoverslag. Zorg dat je er niet teveel foto's is doet! Het is vaak beter van alle bijzondere plaatsen of gebeurtenissen er maar maximaal drie in te doen. Je kijkt vaak toch alleen naar de mooiste. Je zorgt er zo ook voor dat andere mensen wakker blijven wanneer je hem aan hen laat zien.

 
 

Naar boven